Ook voor kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Veel kinderen vermoeden al  dat er iets mis is, maar als hun ouders uit elkaar gaan, is dat meestal toch een hele schok voor hen. Met veel onzekerheid en verwarring als gevolg. Ze vragen zich af hoe het nu verder gaat en wat ze kunnen doen om te zorgen dat het weer goed komt.

Voor de kinderen is het van belang dat je hen helpt om de scheiding te begrijpen. Maak vooral duidelijk dat het niet hun schuld is dat jullie uit elkaar gaan en neem de tijd om met hen in gesprek te gaan. Wees hierbij eerlijk, zonder de schuld bij de andere ouder te leggen. Daarmee belast je de kinderen nog veel meer. Voorkom dat je de kinderen het gevoel geeft partij te moeten kiezen.

In de wet die het scheiden van ouders regelt, staan de kinderen centraal. Zij zijn de zwakste partij en hebben recht op bescherming. Het is dan allereerst nodig dat je rust creëert rondom de kinderen. Als jullie snel beginnen met het maken van afspraken over de invulling van het ouderschap als je eenmaal uit elkaar bent, schept je duidelijkheid. Dan weten de kinderen ook hoe het verder zal gaan en neem je een stuk van hun zorg weg. Als de kinderen een stem hebben bij bepaalde beslissingen geeft hen dat een gevoel meer grip te houden op hun leven.

Het opmaken van een ouderschapsplan is een wettelijke verplichting voor alle ouders die uit elkaar gaan, dus ook als je niet getrouwd bent.

Uiteraard geven wij  ondersteuning bij het maken van het ouderschapsplan en het vastleggen daarvan. En maken wij een berekening van de kinderkosten.

Wil je meer weten over het opstellen van een ouderschapsplan? Mail ons dan je vraag of stel ze in de reacties hieronder.