Falen en opstaan

Falen en opstaan

Als je gaat scheiden, dan wordt één van de grootste angsten van je kinderen werkelijkheid. Hoewel een goede scheiding waarschijnlijk beter is voor je kinderen dan een ongezond huwelijk, had je liever gehad dat ze in hun kerngezin zouden opgroeien. Dan kun je het gevoel hebben dat je faalt.

Een ouder missen

Het laatste wat ik voor mijn kinderen wilde is dat ze een ouder zouden moeten missen. En toch is dat wat in hun jonge leven gebeurde. Ik ben daardoor niet de moeder geweest die ik had willen zijn. Ik was niet altijd beschikbaar en heb weinig deelgenomen aan activiteiten op school. Dat had ik graag gewild, alleen lukte dat niet. Ik voelde me schuldig omdat ik mijn kinderen niet de jeugd heb kunnen geven die ik hun gunde.

Nu mijn kinderen volwassen zijn, kijken we samen wel eens terug naar die periode. Mijn kinderen hebben dat anders ervaren en vinden het onzin dat ik me schuldig voel. Zij koesteren alles wat er wel was. Toch ben ik lang met dat schuldgevoel blijven worstelen. Inmiddels heb ik daar mijn weg in gevonden en kijk ik er anders tegen aan. Dat wil ik graag met je delen.

1: Iedereen doet zijn best binnen de mogelijkheden die hij of zij op dat moment heeft

Ik had bepaalde verwachtingen van het ouderschap en wat ik mijn kinderen wilde meegeven. Helaas kwamen die verwachtingen niet uit. In die periode deed ik wat ik kon, binnen de mogelijkheden die ik op dat moment had. Ik heb mijn best gedaan. Meer kon ik niet. Met de wetenschap van nu had ik andere keuzes gemaakt: waarheid is perceptie. Nu draag ik een andere bril en kijk ik er op een andere manier naar. Dat maakt niet dat ik het destijds niet goed heb gedaan. Ik wist niet beter. Het heeft dus geen zin om me hier schuldig over te blijven voelen.

Als je gaat scheiden, dan ga je door een rouwproces. Je neemt afscheid van je partner, van je gezin, van de gebruiken die jullie samen hadden, misschien zelfs van het huis waar jullie samen woonden en ook van je verwachtingen. Dat doet pijn. Durf jij naar dat verdriet te kijken dat onder het schuldgevoel zit? Kun jij voor jezelf accepteren dat jij je best hebt gedaan binnen de mogelijkheden die je had, zowel in je relatie als nu daarna?

2: We kunnen het verleden niet veranderen

Het is makkelijk om nu te oordelen over wat er in het verleden is gebeurd. Had ik nou maar… Wat als… We kunnen het verleden echter niet veranderen. Het is zoals het is. We kunnen niks anders dan accepteren en leren van onze ervaringen, zodat we niet weer hetzelfde tegenkomen.

Je kunt jezelf dus afvragen: Wat heb ik geleerd van mijn huwelijk? Hoe zorg ik ervoor dat ik in de toekomst niet weer tegen dezelfde moeilijkheden aan loop? Wat kan ik nu doen om mijn kinderen de mooiste jeugd te geven binnen mijn mogelijkheden? Wat heb ik daarvoor nodig?

3: We kunnen onze kinderen niet altijd beschermen

Iedere ouder gunt zijn kind het beste en het liefst willen we onze kinderen beschermen voor pijn en verdriet. Een onmogelijke opgave, want tegenslag zullen ze zeker tegenkomen. Wat we wel kunnen is hun leren hoe ze ermee om kunnen gaan. En dat kan best een uitdaging zijn.

Froukje en Willem zijn sinds kort gescheiden. Samen hebben ze een ouderschapsplan opgesteld en in de praktijk blijkt het toch tegen te vallen dit zoals afgesproken uit te voeren. Willem maakt afspraken met de kinderen die hij niet nakomt. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij de kinderen zal bellen voordat ze naar bed gaan, maar belt niet. Het gevolg is dat de kinderen teleurgesteld zijn. ‘Papa zou bellen, maar hij doet het niet.’ Froukje vindt dit heel vervelend. ‘Ach, papa heeft het vast druk. Hij wil het zeker wel, maar het lukt hem op dit moment niet.’ Ze praat het gedrag van Willem goed om hun teleurstelling weg te nemen. Ze maakt het feit dat Willem zijn afspraak niet nakomt haar probleem.

Herken je dit? Het verdriet van je kinderen weg te willen nemen?

Het is belangrijk dat kinderen weten dat gevoelens er mogen zijn. Het is voor kinderen fijn als je ze daarin erkent en ze helpt woorden te geven aan die gevoelens. Zeker bij jonge kinderen die de woorden nog niet hebben. Ga, in plaats van te proberen het gevoel van teleurstelling minder te maken, met je kinderen in gesprek. Froukje had bijvoorbeeld kunnen zeggen. “Goh, ik kan mij voorstellen dat je het niet leuk vindt dat papa niet belt. Wat zou jou op dit moment helpen? En wat zou je kunnen doen om te zorgen dat papa het volgende keer niet vergeet?’ Afhankelijk van het antwoord van je kinderen, kun je zoeken naar manieren waarop de kinderen zelf iets aan de situatie kunnen doen. Bijvoorbeeld door ze zelf met papa te laten bellen voordat ze gaan slapen.

Gun je kind de kans om met tegenslag om te gaan, hoe moeilijk dat misschien ook is. Je kunt je kinderen steunen. Je hoeft hun problemen niet op te lossen.

Heb je moeite je weg te vinden na de scheiding? Je bent van harte welkom voor een gesprek. Samen kunnen we dan gaan kijken naar wat jou belemmert en zoeken naar manieren hoe je zelf deze obstakels kunt opruimen. Je kunt hier een afspraak maken of bellen. Ons telefoonnummer is 0517-201036.

Scroll naar top