opgesloten voelen in je relatie

Kies je eigen weg

Als wegen scheiden, kies je je eigen weg. Niet voor niks hebben wij deze slogan voor ons bedrijf gekozen. Want je eigen weg begint met je keuze. De keuze voor wat je wel wilt. De keuze voor wie je wilt zijn. Als ouder voor je kind. Als ouder ten opzichte van de andere ouder.

Makkelijk gezegd denk je misschien. Ik ben niet gelukkig in mijn huwelijk, maar is scheiden dan de oplossing? Kan ik dat mijn kinderen aan doen? Wat zal mijn omgeving daarvan denken? Hoe kies ik daar mijn eigen weg in?

Of misschien heeft je partner je net verteld dat hij of zij wil scheiden. Of ben je al gescheiden omdat je partner een ander heeft. Zie je je kinderen al minder vaak. Heb je al een ander huis en ben je er financieel op achteruit gegaan. Hoe kan je dan niet boos zijn? Want jij kunt er toch niks aan doen? Wat moet ik met mijn verdriet?

In de volgende serie blogs beschrijf ik een aantal zaken die jou, in welke situatie dan ook, kunnen helpen je eigen weg te kiezen.

Wat wil ik?

Als je niet weet wat je wilt, kun je geen keuzes maken. Het lijkt een open deur, maar alles begint bij jezelf. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen geluk. Als je jezelf de volgende vragen stelt, wat is dan het antwoord?

  • Wat wil ik?
  • Wie wil ik zijn?
  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Hoe ziet mijn ideale relatie met de andere ouder er uit?
  • Hoe zou ik willen dat we met elkaar omgaan?
  • Hoe voel ik me daarbij?
  • Wat doen we samen en wat niet?

Als je niet blij bent met de manier waarop jullie met elkaar om gaan, dan heeft dat een oorzaak. Soms ligt die oorzaak voor de hand, in andere gevallen is het misschien moeilijk om te achterhalen waarom het niet gaat.

In feite maakt de oorzaak niet zoveel uit. Waar het om gaat is of je daar genoegen mee neemt. Accepteer je de situatie zoals deze is? Kies je er voor om het zo te laten? Of wil je veranderen? Wat kun je doen om verschil te maken? Wat is dat verschil?

Het is makkelijk om de ander verwijten te maken. “Hij brengt de kinderen niet op tijd” “Hij heeft nooit tijd voor mij.” “Ze begrijpt mij niet.” “Ik moet altijd alles doen.” Achter elk verwijt ligt echter een behoefte. Als jij de ander dus iets kwalijk neemt, dan zegt dat iets over de behoefte van jezelf.

Als jij je partner bijvoorbeeld verwijt dat hij of zij nooit tijd voor jou heeft, dan heb je behoefte aan meer tijd met je partner. Ben jij je bewust van die behoefte? Wat heb je er zelf aan gedaan om duidelijk te maken dat dat je behoefte is? Vraag je om tijd of maak je alleen verwijten?

Ga dus bij jezelf na wat jij wilt en neem dat als uitgangspunt. Gun jezelf de tijd om dat echt te onderzoeken. Vervolgens bekijk je dan of je duidelijk bent in je communicatie. Kun jij de ander duidelijk maken wat jouw wensen zijn? Draai je er omheen? Als het je niet lukt om duidelijk te maken wat jij wilt in jullie relatie, wat houd je dan tegen?

Waarden en verwachtingen

Als je het moeilijk vindt om te bepalen wat je werkelijk wilt, kan het helpen om na te gaan wat voor jou belangrijk is. Wat zijn jouw waarden? Hoe wil jij je gedragen in je relatie met de andere ouder? Wat zou je willen brengen in de relatie om elkaar als ouders te versterken?

Waarden geven richting aan je handelen. Als je handelt vanuit je waarden, ben je trouw aan jezelf. Doe je dat niet, dan kom je in conflict met jezelf. En kun je uiteindelijk vast lopen, ook in de relatie met de andere ouder.

Je waarden hebben invloed op je mening, hoe je reageert op situaties en op andere mensen. Ze liggen ten grondslag aan de keuzes die je maakt. Natuurlijk heb je meerdere waarden die belangrijk voor jou zijn. Als jij merkt dat je last hebt van interne conflicten, dan kun je bij jezelf nagaan welke waarden het belangrijkst voor je zijn.

Mark en Lisette wonen samen met hun zoon Quinten. De relatie tussen Mark en Quinten is niet geweldig: ze delen weinig samen en lijken elkaar niet te begrijpen. Lisette heeft vaak het gevoel dat ze moet schipperen, dat ze constant bezig is het bij Mark voor Quinten op te nemen en andersom.

Als Quinten besluit een andere opleiding te gaan doen, is Mark het er niet mee eens. Hij vindt dat Quinten nu maar eens af moet maken waaraan hij is begonnen. Lisette begrijpt wel dat Quinten een andere richting op wil. Als ze met Mark hierover in gesprek gaat, blijft Mark bij zijn standpunt. Als ze dit later met Quinten bespreekt, is Quinten teleurgesteld. Hij heeft de steun van hun allebei nodig. Lisette merkt dat ze ook niet volmondig kan zeggen dat ze achter de keuze van Quinten staat omdat ze dan het gevoel heeft dat Mark af valt. Ze komt in conflict met zichzelf.

Lisette merkt dat ze het Mark kwalijk neemt dat hij haar belemmert haar eigen keuzes te maken. Ze realiseert zich ook dat ze zelf degene is die niet kiest. Ze vindt dat ze altijd achter Mark moet staan en ze als ouders eenduidig moeten zijn. Ze vindt ook dat ze achter haar zoon moet staan, omdat haar liefde onvoorwaardelijk is. Een waarde die voor Lisette heel belangrijk is, is eerlijkheid. Als ze eerlijk is naar zichzelf  en ook naar Mark en Quinten, dan wil ze Quinten stimuleren om zijn eigen weg te gaan, ook als hij daarbij keuzes maakt waar zijn vader niet achter kan staan.

Op het moment dat Lisette zich dat realiseert, lijkt er een last van haar schouders af te vallen. Ze handelt volgens haar kernwaarde en is daarbij in overeenstemming met zichzelf. Ze voelt zich meteen een stuk sterker.

Jouw waarden kunnen verschillen afhankelijk van je rol. Als ouder vind je het misschien belangrijk om altijd liefdevol te zijn, je kind veiligheid te bieden, betrokken te zijn. Als partner zijn de waarden eerlijkheid, vrijheid en stimulerend wellicht van toepassing. Op je werk wil je graag collegiaal, punctueel en dienstbaar zijn. Jij hebt ook waarden die boven al die rollen uitstijgen, jouw kernwaarden. Kun jij, los van al je rollen, bepalen wat jouw kernwaarden zijn? Wat vind jij belangrijk? Handel jij altijd in overeenstemming met jouw waarden?

David en Marjan zijn een half jaar gescheiden. Ze hebben een omgangsregeling afgesproken voor hun twee kinderen en alles verloopt prima. De overdracht is altijd goed: bij de wisseling gaan ze met de kinderen mee naar binnen, drinken een kopje koffie en brengen elkaar op de hoogte van hoe het met de kinderen gaat.

Totdat Marjan een nieuwe relatie krijgt. Tot zijn grote verrassing, steekt dat David en eigenlijk wil hij Marjan even een tijdje niet zien. Zeker niet als hij de kinderen bij Marjan brengt omdat hij niet het risico wil lopen om de nieuwe vriend van Marjan tegen het lijf te lopen. Hij staat op het punt om Marjan te bellen en te vertellen dat hij de kinderen voor het hek af zet en niet mee naar binnen gaat. Hij toetert wel even als hij er is zodat ze weet wanneer ze de deur open moet doen.

Het voelt niet goed. Dit hoort niet bij de vader die hij wil zijn. Hij gunt zijn kinderen om onbezorgd van hun tijd bij Marjan te genieten en wil niet dat wat er tussen hem en Marjan speelt zijn weerslag heeft op de hen.

Zou hij op deze manier handelen, dan komt hij in conflict met zijn waarden ten opzichte van zijn kinderen. Hij besluit zijn eigen gevoelens aan de kant te zetten en te kiezen voor het welzijn van zijn kinderen. Niet te handelen vanuit emotie maar vanuit wat hij in zijn wezen belangrijk vindt: liefde, in dit geval voor zijn kinderen.

David blijft dus bij de wisseling met de kinderen mee naar binnen gaan. Hoe moeilijk dit ook is. En gaat na het wegbrengen met verdriet en ook met trots naar huis. Hij weet dat hij het voor zijn kinderen goed heeft gedaan.

Ga bij je zelf dus na wat je kernwaarden zijn. Hierbij een aantal als voorbeeld: vrijheid, onafhankelijkheid, liefde, gezondheid, passie, intimiteit, succes, status, geld, innerlijke rust, voldoening, persoonlijke groei, zekerheid, vriendschap, plezier, creativiteit, respect, erkenning, dankbaarheid, vindingrijkheid, eerlijkheid, dienstbaarheid, zelfstandigheid, vriendelijkheid, vertrouwen, integriteit, verbondenheid, loyaliteit, discipline, zorgzaamheid, empathie, rechtvaardigheid, waardering. Het zal je helpen bij het kiezen van je eigen weg.

Verwachtingen

Ook verwachtingen kunnen je beïnvloeden bij het maken van keuzes. Verwachtingen hebben meer te maken met normen. Normen zijn ongeschreven gedragsregels. Veel normen zullen in onze maatschappij overeenkomen, maar er zijn ook normen die bijvoorbeeld in het gezin waar je opgroeide speelden, terwijl dat bij je partner anders is. Zo kan het bij jullie thuis de norm zijn geweest om altijd samen aan tafel te eten, terwijl het bij je partner gebruikelijk was om met een bord op schoot voor de televisie te gaan zitten.

Joost en Willem zijn vrienden. Voor de 30ste verjaardag van Willem organiseert Joost een verrassingsfeest. Willem is helemaal overdonderd en vindt het geweldig dat Joost dit voor hem heeft geregeld.

Als Joost een jaar later ook 30 wordt en dat met een feestje wil vieren, meldt Willem zich ziek. “Ik voel me niet goed. Het spijt me erg. Ik kom later nog wel een keer. Veel plezier!” Joost is teleurgesteld, maar begrijpt wel dat Willem er ook niks aan kan doen.

Na de verjaardag spreken Willem en Joost weer met elkaar af, maar Willem komt nooit meer terug op de verjaardag van Joost. Geen verlate felicitaties en geen cadeau. Dat steekt Joost. Hij heeft immers zo zijn best gedaan voor Willem en krijgt hier niks voor terug. Hij had op z’n minst een cadeau verwacht.

Elke keer als Joost Willem ziet, merkt hij dat hij afstand neemt. Dat zijn teleurstelling tussen hun in blijft staan. Hij beseft dat hij kan kiezen: spreekt hij zijn teleurstelling uit of ziet hij in dat de oorzaak van zijn teleurstelling de onuitgesproken verwachtingen zijn? Willem is zich immers van geen kwaad bewust.

Joost kiest ervoor om het antwoord bij zichzelf te leggen. Hij is degene die de verwachtingen heeft. Het organiseren van het feestje was zijn keuze, gedaan uit vriendschap. Willem heeft hier niet om gevraagd. En echte vriendschap is onbaatzuchtig. Hij kiest er dus zelf voor om teleurstelling te voelen. En kan er ook voor kiezen om afscheid te nemen van die teleurstelling.

Welke verwachtingen heb jij binnen je relaties? Als je teleurgesteld wordt, zoek je dan het antwoord bij jezelf of verwijt je het de ander?

In mijn volgende blog lees je hoe acceptatie je ruimte kan geven.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Inloggen in de website. Producten in je winkelmandje plaatsen. Het zijn allemaal functionaliteiten die zonder deze cookies niet zouden werken.

View details
Wis mijn instellingen Instellingen gewist!
Scroll naar top